AED uređaji

Korčulansko-Pelješko srce

AED uređaji

ožujak 6, 2019 Vijesti 0

Naša udruga je krajem 2018. god. pokrenula projekt formiranja mreže automatskih defibrilatora ( AED ) s namjerom  postavljanja tih uređaja  na javnim mjestima u naseljima na području otoka  Korčule i poluotoka Pelješca. AED su uređaji koji mogu koristiti ( aktivirati ) i laici u slučajevima iznenadnog prestanka rada srca, a  koji najčešće nastaju zbog iznenadne pojave zloćudnih aritmija  ( poremećaja srčanog ritma ). Takvi se iznenadni zastoji rada srca  mogu prekinuti primjenom  tzv.  defibrilacije srca  koju  rade AED uređaji.

Nakon jednostavnog postupka uključenja, AED uređaji sami prepoznaju prestanak  rada srca i odmah izvrše tzv. defibrilaciju srca koja vraća srce u normalan rad, a pacijenta u život.  Dakle, primjena AED uređaja omogućuje  rano oživljavanje  srca  u vremenu  prvih 1-2 min. od iznenadnog prestanka  rada srca što je  najvažnije  za preživljavanje pacijenta i tako može održati na životu pacijenta do trenutka dolaska službe Hitne medicinske pomoći.

    Za realizaciju ovog projekta kroz planirane donacijske akcije, udruga se obratila načelnicima svih mjesta na našem području, pojedinim firmama kao i svim stanovnicima našeg područja. Vrlo smo zadovojni pozitivnim odgovorom i početnim prihvaćanjem naše inicijative. Kao inicijator projekta udruga je spremna pružiti svu pomoć svojim savjetima i drugim aktivnostima vezano za provođenje i ostvarenje ovog projekta. Nadamo se i vjerujemo da će  inicijativa udruge u potpunosti uspjeti te da ćemo već tijekom prve polovine 2019. god. imati potpuno formiranu mrežu AED uređaja na našem području što će značajno doprinjeti sigurnosti življenja  na području otoka Korčule i poluotoka Pelješca

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *