Bolesti srca i krvnih žila

Korčulansko-Pelješko srce

Bolesti srca i krvnih žila

Od početka 20 stoljeća, bolesti srca i krvnih žila ( kardiovaskularne bolesti) su najčešći uzrok smrti u industrijaliziranim zemljama pa tako i u Republici Hrvatskoj ( 47% od svih umrlih osoba). Najčešća bolest srca i krvnih žila je ateroskleroza koja uzrokuje ishemijsku, koronarnu bolest srca ( najteži oblik koje je infarkt srca ) i moždani udar. Ateroskleroza nastaje zbog gomilanja masti i drugog biološkog materijala u formi aterosklerotskog plaka koji sužava krvne žile. Na taj način organi ostaju u manjku krvi i kisika neophodnih za njihovu funkciju. Različiti čimbenici rizika potiču i ubrzavaju nastanak ateroskleroze: pušenje, povišen krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, nezdrava prehrana, štetna uporaba alkohola, debljina, nekretanje, starija dob, nedostatak tjelesne aktivnosti.

Ateroskleroza predstavlja prvorazredan javnozdravstveni problem, jer je to progresivni i doživotni proces koji zahvaća krvne žile cijelog organizma i kod kojeg se simptomi javljaju tek u kasnijoj fazi oštećenja organa. Na sreću, preventivom tj. usvajanjem zdravog načina života može se izbjeći ili usporiti proces ateroskleroze i pojava teških, po život opasnih bolesti srca i krvnih žila.

Uz aterosklerozu brojne su druge bolesti srca i krvnih žila: urođene bolesti srca i srčane mane, bolesti srčanog mišića, bolesti srčanih zalistaka i drugih srčanih struktura, poremetnje srčanog ritma ( aritmije ), različite upalne bolesti srca i toksična oštećenja srca i krvnih žila.

U zadnjim desetljećima smo svjedoci izvanrednog razvoja vrlo sofisticiranih dijagnostičkih metoda bolesti srca i krvnih žila. Paralelno s time došlo je i do velikog napretka u liječenju tih bolesti: otkrivanja i proizvodnje novih lijekova, razvoja intervencijske kardiologije i velikih dostignuća kirurgije srca i krvnih žila. Usprkos svemu tome, a s obzirom na sve veći globalni porast i značaj bolesti srca i krvnih žila, prevencija ostaje i dalje najučinkovitija metoda sveukupne borbe čovječanstva protiv bolesti srca i krvnih žila.